Pesničkári slovenskí po 20 rokoch

Väčšina udalostí, označených ako “nezabudnuteľné” je v skutočnosti už väčšinou ľudí súčasnej generácie dávno zabudnutá, o nasledujúcich generáciach ani nehovoriac. Dnes asi už málokoho zaujíma, že v deväťdesiatych rokoch nadobudnutá sloboda

priniesla aj nárast aktivity folkových muzikantov a na druhej strane aj dovtedy u nás nepoznaný tlak “hudobného priemyslu,” ktorý rýchlo folkáčov zase zatlačil naspäť do dier undergroundu. Takže napokon televízna séria relácií “Pesničkári slovenskí” je asi nezabudnuteľná viac-menej len pre nás, jej aktérov. To nám však pripadalo ako dostatočný dôvod na usporiadanie koncertu, na ktorom sme po dvadsiatich rokoch trochu spomínali, ale nie moc, pretože život ide ďalej a my píšeme, hráme a nahrávame ďalšie, nové pesničky. Premietli sme si ukážky z predmetných relácií a viackrát spomenuli s vďačnosťou a láskou Hanku Daubnerovú, ktorá ako vtedajšia redaktorka Slovenskej Televízie mala najväčšiu zásluhu na tom, že tie relácie vôbec vznikli. Hanka tam s nami, bohužiaľ nemohla byť, pretože jej to zdravie nedovolilo. Zahrali  skupiny Prešporok, Jednofázové kvasenie a Rolničky a pesničkári Soňa Horňáková a Peter Janků, ktorý si priviedol na vokálnu pomoc Rada Tiňa. Usporiadateľom koncertu bola Hudobná spoločnosť Gran, fyzicky to odmakali Rolničky a ich rodinní príslušníci.

Zvykneme vravievať, že folk je muzika, za ktorou musíte prísť. Vlastne nemusíte, len ak ju chcete počuť tak, ako ju počulo vzácne publikum, ktoré prispelo nemalou mierou k tomu, že pesničky nielen zneli, ale aj rezonovali. Vynecháme teda rozprávanie o priebehu koncertu. Spomeňme len, že táto “nezbudnuteľná” udalosť sa udiala v nedeľu 14. apríla 2019 od šiestej večer vo V-klube v Bratislave a trvala 3 hodiny.

[flagallery gid=3]

Tento obsah bol zaradený v Koncerty a festivaly, Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.