Klepáč – Ako sme robili prvý letný folkový festival v zime

Nápad usporiadať folkový festival v zime sa začal meniť na uskutočniteľný plán až v roku 2010 vďaka dvom kľúčovým udalostiam. Najprv sa na mňa obrátil Radko Kašiar, nadšenec zo združenia pre ôsmy mlyn. Rekonštrukcia Klepáča bola tesne pred dokončením a združenie malo zámer vrátiť doň život tak, aby slúžil najmä deťom, ale aj dospelým na dobré, ducha aj telo povznášajúce aktivity. Potom som sa zveril kamarátovi s ídeou zimného folkového festivalu s tým, že možno by to išlo spraviť na Klepáči, keby bolo za čo. Bez váhania povedal „sprav to“ a o dva dni mi odovzdal sumu, ktorú sme potrebovali do začiatku. Neželal si, aby sme jeho meno uvádzali a tak to rešpektujeme, ale my, kto sme sa okolo festivalu motali, vieme, komu vďačíme za kľúčové „nakopnutie“ pustiť sa do toho. Názov sme nechceli nijako komplikovať, avšak z propagačných dôvodov sme Klepáč uvádzali ako „prvý letný folkový festival.“

Zvukári a osvetľovač

Do kľúčovej trojice organizátorov patrili Radko Kašiar, Hanka Jóžová a ja, avšak tím organizátorov sa každý ročník dopĺňal o ďalších ľudí. V prvom rade to boli zvukári Alex a Jano a okrem nich Katka, Miša, fotograf Milo, osvetľovač Viktor a zvyšok Rolničiek – Majka, Fero a Igor. Obrázok Klepáča, ktorý sme používali na všetkých plagátoch a weboch, nám namaľovala Iva Paštrnáková.

A potom sa napríklad v piatok objavil na Klepáči človek, povedal, že je Krtko a či netreba pomôcť. Tak sme ho zapriahli a on po dvojdennej šichte a prespievanej noci v nedeľu skoro ráno odišiel mrazivým ránom hore Mlynskou dolinou do Rače na preteky v orientačnom behu. Odvtedy som ho nevidel, ale vraj ho niekto pozoroval v Zvolene, tak, hádam sa „zorientoval.“

Prešporok

Programovú štruktúru Klepáča sme si vyskúšali hneď na prvom ročníku a už sme s ňou nehýbali. Prvý koncert sa začínal v piatok 19:00 v mlynici, ktorá mala kapacitu okolo 100 ľudí. Starostlivo sme pripravili javisko v kúte vedľa kozuba a dekorovali ho obrovským mlynským kolesom s letopočtom, ktoré vyrobila Majka. Vraveli sme si, že v piatok sú pracovití bratislavčania aj tak dlho v robote a neprídu. Prišli a mlynica bola plná. Hrali štyri kapely z Bratislavy a jej blízkého okolia. Historicky prvou kapelou, ktorá hrala na festivale Klepáč, bol Prešporok, vtedy ešte s Kamilom Vilinovičom a Máriom Kopcsayom.

Po koncerte kto mal chuť, mohol ostať na spoločné spievanie a hranie až do úplného odpadnutia.

V sobotu sa začínalo o 15:30. To sme si zase vraveli, že vzhľadom na to, že cez víkend platí zákaz vjazdu pri Červenom moste, bratislavčania taký kusisko pešo neprídu. Iba ak tí, ktorí vyrazia na prechádzku, ale tým sa zase nebude chcieť opustiť prírodu už o tretej poobede. Všetko bolo inak. Mlynica bola natrepaná do posledného miesta hneď na začiatku bloku mimobratislavského folku, ktorý otvorila skupina Pohoda z Topoľčian.

Nočné hranie

Koncert sa skončil niekedy po desiatej a pokračovalo sa ďalším společným hraním, ktoré trvalo naozaj do skorých ranných hodín. Fotograf Sancho s partiou odchádzali okolo štvrtej. Ľudia, ktorí mali pri Červenom moste autá ponúkali odvoz ostatným, hoci ich nepoznali. Ten, s kým raz prespievate noc, už nie je cudzí.

Klepáčsky bufet bol otvorený počas koncertu len zvonka cez okienko. Kto sa chcel baviť, musel von. Vyrušovanie v mlynici počas hrania sa netolerovalo.

V chodbe na ceste k záchodom bola každý rok instalovaná výstava Lexových trampských vtipov. Kto neodolal a začítal sa cestou tam, riskoval, že si cvrkne do textilu, zato cestou späť sa zastavil každý.

Pri dverách bol obchod s cédéčkami, kazetami a spevníkmi slovenského a českého folku a tiež tam bol bobor, vyberajúci „bobrovoľné vstupné.“ Nezvládali sme agendu s predajom lístkov a povedali sme, že ak ľudia budú chcieť, aby sa festival zopakoval, prispejú. A ak neprispejú, tak to aj tak nebude pre koho robiť. Prispeli vždy a keď festival skončil, vždy sme mali v kase dostatok peňazí na to, aby sme mohli uvažovať o ďalšom ročníku. Treba však uviesť, že všetci muzikanti hrali za cestovné náklady a za radosť z hrania. Združenie pre ôsmy mlyn na seba zobralo všetky náklady na priestor. Dobrovoľníci odmakali celé víkendy takisto grátis. Všetci sme prispeli, aby sa to podarilo.

V podobnom nastavení sa uskutočnilo všetkých päť ročníkov, iba občas sme skúšali niečo meniť.

Napríklad hneď prvý rok sme pre radosť gitaristom pozvali aj Moniku a Mareka, výrobcov gitár značky Herda. Priviezli svoje orginálne výrobky, ktorými už vtedy udivovali zákazníkov v Taliansku a v Amerike.

Slnovrat

Účinkujúcich do programu sme starostlivo vyberali. Viacerých sme pozvali opakovane, pretože sa páčili publiku aj nám, ale vždy sme časť účinkujúcich obmieňali. Pozývali sme aj českých muzikantov, keďže tamojšia scéna je oveľa širšia a kvalitnejšia, než je od nás vidno. Na Klepáči hrali skvelí českí muzikanti, o ktorých tu málokto čo len počul. Boli naším publikom príjemne prekvapení. Takisto sme nezabudli, že aj na opačnom konci našej podlhovastej domoviny sa hrá krásna muzika a tak sa na Klepáč dostali bardejovský Slnovrat a košická Bobova diéta.

Starostlivo sme si vyberali aj konferanciérov. Väčšinu koncertov konferoval Rado Junas, ktorý po skončení hrania v skupine Tajf takto prispieva k príjemným zážitkom na podujatiach Granu. Druhým konferanciérom bol rovnako skvelý Rado Tiňo zo skupiny Mysami.

Folk na Klepáči v septembri 2013

V rámci propagácie sme na jeseň 2012 a 2013 usporiadali na Klepáči vonku koncert, ktorým sme vlastne otvárali propagáciu festivalu.

Prečo to vlastne skončilo? Čosi sa pokazilo na strane Združenia pre ôsmy mlyn a nebolo v Radkových silách zabezpečiť naďalej podmienky potrebné pre festival. Čo už, bolo to päť krásnych víkendov, z ktorých ostalo more fotiek a videozáznamov, ktoré nájdete na linkách dolu v programe, ale najmä spoločných zážitkov. Odvtedy sme s mnohými z muzikantov spolu hrali aj pomáhali pri iných akciách. Život ide ďalej a stále mi pripadá, že by bolo dobré, keby išiel podľa tých klepáčskych pesničiek.
Dušan

Klepáč 2011, 11.-12. februára
Piatok: Prešporok, Jednofázové kvasenie, Orbus, Sklo
Sobota: Pohoda, Druhý dych, Café Edit, Epy de Myje, Jasoň, Spod Budína, Marien, Rolničky
Konferoval Rado Junas

Klepáč 2012, 10.-11. februára
Piatok: Café Edit, Peter Janků, Mysami, Prešporok
Sobota: Rolničky, Simona Martausová, Jasoň, Mince vo fontáne, Mirka Miškechová, Slnovrat, Madalen, Spod Budína
Konferoval Rado Tiňo

Klepáč 2013, 8.-9. februára videopozvánka – zostrih z predošlého ročníka
Piatok: Mysami, Miro Jilo, Jednorázové kvasenie, Sklo
Sobota: Rolničky, Jasoň, Mirka Miškechová, Folktón, Falešná karta, Marien, Robo Hulej
Konferoval Rado Junas

Klepáč 2014,  7.-8. februára
Piatok: Sany, Miro Jilo, Peter Janků a Pridaná hodnota,  Café EditSobota: Rolničky, Horana a Janko, Jasoň, Gailard, Quaoar, Janko Kulich a Kolegium, Marien,
Konferoval Rado Junas

Klepáč 2015, 15.-16. februára
Piatok: Jednofázové kvasenie, Miro Jilo, Soňa Horňáková, Peter Janků a Pridaná hodnota
Konferoval Dušan Franců
Sobota: Rolničky, Jasoň, Peter Piatko, Romanika, Strunovrat, Janko Kulich a Kolegium, Jindřiška a Honza Brožovi, Bobova diéta
Konferoval Rado Junas

Tento obsah bol zaradený v Klepáč, Koncerty a festivaly. Zálohujte si trvalý odkaz.